Werkwijze voor een professionele website

Bouw en onderhoud websites volgens de geldende webstandaarden.
Het toepassen van webstandaarden is de beste garantie dat een website toegankelijk is. Voor zowel browsers, zoekspiders, mobiele en desktop weergave. Oudere browsers zullen nog steeds de basisstructuur van de site begrijpen en de inhoud weergeven, zelfs als ze de nieuwere technologieën niet ondersteunen. Een site die gebouwd is met webstandaarden is beter te indexeren voor zoekmachines doordat ze de structuur van een site beter begrijpen.

Met de komst van html5 en CSS3 worden de mogelijkheden uitgebreider. Denk maar aan mobiele websites, gebaseerd op een gewone website. Een van de vele mogelijkheden met deze vernieuwde technieken.

Om tot een goede, professionele en succesvolle website te komen hanteer ik zelf een bepaalde werkwijze. Deze leidt tot een goed werkende website. Hierbij wordt er gelet op navigatiestructuur, leesbaarheid, uniformiteit in opmaak, SEO technieken en uiteraard responsive werking en weergave.


Website, balans tussen design en de bezoekers

laden van content op mobielHtml5, CSS3 en JQuery/JavaScripts zijn krachtige tools voor de moderne browsers. Hiermee worden mooie of nuttige effecten gemaakt, sliders gepresenteerd, formulieren verfraaid, interactie en meetscripts ingebouwd, De verleiding om dan ook van alles in 1 pagina te stoppen is erg groot. Goed webdevelopment dient rekening te houden met de laadtijden van een pagina, indexering door zoekmachines en de diverse apparaten(viewports) waarop de website bekeken wordt.

Als een bezoeker een langzamere internetverbinding heeft en de laadtijden zijn hoog, dan is de kans zeer groot dat de bezoeker al snel afhaakt. De ideale laadtijd van een pagina bedraagt dan ook tussen 1 en 3 seconden! Er is zelfs een onderzoek van Google waarbij er 400 milliseconden genoemd wordt. Nu zal de laadtijd varieëren door verschillende oorzaken:
  • Hoe is de website opgebouwd?
  • De server waar de website op draait en de dataverbinding/snelheid
  • Het gebruikte apparaat en de capaciteit
  • De internetverbinding/snelheid van de bezoeker

Laadtijden op een smartphone

De laadtijd van een website op een smartphone is per type verschillend. Een krachtige duurdere smartphone laadt vaak sneller een webpagina dan een budget of middenklasse mobiel. Het toenemende gebruik van JavaScript en de snelheid van de processors is bepalend voor de laadtijd van de webpagina bij de smartphones.

Met Googles Page Speed Insights kan de laadtijd worden gemeten en deze tool geeft suggesties voor verbeteringen. Deze tool kan desktop en mobiele versies van de site meten.
Een tool om de laadtijden per pagina te meten is Google Analytics. Vergelijken van metingen is goed om inzicht te krijgen in netwerken en serverlocaties. Deze hebben invloed op de laadtijden. Meer laadtijden meet tools op de webmaster link pagina.

Samengevat: dit alles betekent dat er voorwaarden aan de website en aan de pagina’s gesteld worden, om een zo optimaal mogelijke website te krijgen. Een website waar Google tevreden over kan zijn en een waar de bezoeker graag blijft terugkomen.
Webmaster links
Webmaster Links
Developer Links
Inspirerende websites
Bijzondere websites
SEO informatie links
Mijn foto’s